Одеський літературний музей вітає з Днем Конституції України!

Одеський літературний музей вітає з Днем Конституції України!

Бажаємо всім щасливої, мирної країни!
28 років тому, 28 червня 1996 року о 9:18 ранку словами: “Є Конституція!” – був прийнятий основний закон держави, що має найвищу юридичну силу. Шість років готували головний документ країни. Спираючись на досвід предків, враховуючи реалії сучасного світу, випереджая непередбачуване майбутнє, з’явився документ, який міжнародне співтовариство назвало однією з найдемократичніших Конституцій Європи.
Предтечею нашої Конституції стала угода, підписана 5 квітня 1710 року між гетьманом і українською елітою, де обмежувалися привілеї гетьмана і старшин, урівнюючи в правах козаків. Документ про майбутню незалежну країну отримав назву “Пакти й Конституції законів і вольностей Війська Запорозького” або «Конституція Пилипа Орлика». У 2010 році на березі Дністра у містечку Тигіна, на місці, де був підписаний цей документ, встановили пам’ятний знак до 300-ої річниці Конституції Пилипа Орлика. Оригінальний документ, написаний латинською мовою, зберігається в Національному архіві Швеції.
З часів мудреця Солона в різний час і в різних державах були прийняті тисячі конституцій. Не важливо – це найкоротша письмова конституція Монако, або найбільша в світі, як в Індії, чи найстаріша в Європі з 1600 року і діюча до сьогодні конституція Сан-Маріно, важливо одне: “Це не інструмент влади для стримування народу, це інструмент народу для стримування влади” (Патрік Генрі, американський державний діяч, отець-засновник США).
З 2019 року для маленьких українців створили Конституцію в картинках, де в легкій формі роз’яснюються серйозні речі. Головний документ для тих, кому ми в майбутньому довіримо нашу країну.
«Конституція – це скеля, на якій тримається нація. Ми повинні зберігати її принципи та захищати її цінності» (Рут Бейдер Гінзбург, суддя Верховного суду США).

Олена Ємельянова

Залиште відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.