Завантаження Події

«Я – України син» виставка до 130-річчя від дня народження О. ДОВЖЕНКА

вул. Ланжеронівська , 2
11 Вересня - 11:00 - 20 Жовтня - 16:00

11 вересня о 11:00 в Одеському літературному музеї відбудеться відкриття виставки до 130-річчя від дня народження О.П.Довженка.

«Сьогодні світова культура небагато може назвати митців такого широкого дихання , такої дерзновенності мислі і сміливості шукань, які були притаманні Довженкові», – відмічав видатний український письменник Олесь Гончар.

Одеса у житті митця стала альма-матер кінематографії, де він проявив свій творчий талант, який згодом прославив його у всьому світі. Не дивно, що справжній талант народжується рідко, але часто реалізується саме в Одесі, як це сталося з Олександром Довженком. Робота на Одеській кіностудії звела його з тоді молодими, початкуючими , а в майбутньому видатними діячами української культури. Серед них були письменники Ю. Яновський, М. Бажан, Г. Епік, Г. Шкурупій , актори А. Бучма та М. Крушельницький, скульптор та режисер І. Кавалерідзе, художник В. Кричевський. Творче оточення сприяло зростанню майстерності Довженка якості режисера кіно , що простежувалось від його перших фільмів , які були зняті в Одесі – «Вася-реформатор», «Ягідка-кохання», «Сумка дипкур’єра» до кращих фільмів його творчого доробку – «Звенигора», «Арсенал» та сценарію фільму «Земля», постановку якого він здійснив на Київській кіностудії.

Довженко був зразком національного художника. Адже творець тільки тоді може досягти вселюдського звучання, коли він творець національний, коли він уособлює , концентрує в собі найкращі риси свого народу. Великий актор «німого» кіно Чарлі Чаплін високо оцінював творчість Довженка та стверджував, що в його особі «слов’янство поки що дало світові в кінематографії одного великого митця, мислителя і поета».

Через десятиліття творчої праці, у своєму щоденнику Довженко писав: «…І не одній Україні я належу. Я належу людству, як художник, і йому я служу. Моє мистецтво – мистецтво всесвітнє».

На міжнародній виставці в Брюселі 1958 року Довженка було визнано одним із першої десятки провідних митців історії кіномистецтва.

Творча душа митця залишила цей світ на злеті таланту і потрапила у вирій Вічності, але знову і знову повертається до нас у своїх фільмах, сповнених добра і любові. 10 вересня виповнюється 130 років від дня народження славетного митця.
Матеріали виставки відтворюють період його становлення як українського режисера на Одеській кінофабриці ВУФКУ. Представлені унікальні кіновидання, журнали, афіші 1920-30-х років, портрет-шарж молодого Олександра Довженка роботи художника Б.Бамського, фото кінозйомок його фільмів. Експозицію доповнюють сучасні видання “Щоденникових записів”письменника та двотомник «Документів і матеріалів спецслужб», які стосуються імені Довженка , розкривають глибинне значення творчості видатного митця та закриті сторінки його доволі складної долі. Окрасою експозиції є портрет О. Довженка роботи заслуженого художника Святослава Божія.

ДЕ: вул. Ланжеронівська, 2.
КОЛИ: 11 вересня о 11:00 (виставка діє до 20\10)

Подробиці за номером +38 (048) 722-33-70.

Деталі

Початок: 11 Вересня - 11:00
Закінчення: 20 Жовтня - 16:00

Місце проведення

Місце: Одеський літературній музей
Адреса: вул. Ланжеронівська , 2
м. Одеса, Україна

+ Карта Google
Телефон: +38 (048) 722-33-70