14 листопада – День виноградарів, виноробів та садівників

14 листопада – День виноградарів, виноробів та садівників

14 листопада відзначається День виноградарів, виноробів та садівників в Україні. Протягом тисячоліть виноградна лоза вірно служить людям, прикрашаючи святкові столи, і є джерелом національного багатства.

Виноград та виноградний сік використовують як лікувальний засіб для оздоровлення хворих на серцеві та шлункові захворювання.

У винограді міститься багато мікроелементів, дуже корисні дубильні та фарбувальнi речовини чорноплідних сортів, що мають бактерицидну та антiпроменеву дію.

Сьогодні йтиметься про наших доблесних виноградарів села Задунаївка. Однією з них була Стоянова Ганна Василівна, яка, як і багато інших, працювала у виноградарстві понад 20 років. Керована нею ланка щорічно виконувала завдання вирощування винограду. Членами ланки були Ральова Марія Миколаївна, Буюклі Марія Іллівна, Недова Стефаніда Савельївна, Михайлова Зінаїда Миколаївна.

Слід зазначити, що виноградарством займалися усі жителі Задунаївки. Виноградна лоза прикрашала фасад будинку. Здебільшого садили кореневласними живцями. Найчастіше використовували такі сорти як Зайбер, 1001, Гояр, Тарас, Кудерка.

Пізніше деякі заможніші мешканці села почали завозити європейські сорти.

В основному вирощували у себе: дичку, Ріпарію, Репестр, 101-14, а живці привозили, заготовляли та закуповували в Акермані.

Вирощуванням європейських сортів займалися вчителі Ташев Петро Миколайович, Велєв Михайло Петрович, Малєв Іван Дмитрович та інші.

За румунської влади у виробництві були такі європейські сорти як Аліготе, Шосла, Голбіна, Грецька Троянда, Кабасія.

Жителі Задунаївки до 1946 року вважалися власниками виноградників. З 1946 року виноградники були передані колгоспам. Починаючи з 1946 року в колгоспах впроваджувалися такі сорти винограду – Зайбер, 1001, Гояр, європейські сорти – Аліготе, Піно гри, Піно чорне, Шосла біла, Шосла мускатна, Ркацителі, Сухоліманський, Фетяска, Каберне, Мускат Гамбурзький, Кардинал, Совіньйон зелений, Красуня, Цикліда, Іршан Олівер, Дністровський, Королева виноградників, Одеський чорний, Мерло та інші.

З 1972 року в колгоспі почали займатися столовими сортами. Колгосп реалізовував виноград столових сортів у межах України, в Тернопіль, Івано-Франківську область тощо.

Найкращими виноградарями були Михайлова Іванна Георгіївна, Малєва Марія Іванівна, Вакаренкова Ганна Георгіївна, Вакаренкова Євгенія Карповна, Гродескова Марія Іванівна, Мигова Ганна Василівна, Сибова Марія Іванівна, Георгієва Анна Степанівна, Пітак Ганна Іванівна, Пітак Ганна Іванівна, Кіскіна Ганна Петрівна, Ральова Олена Георгіївна, Бянова Марія Георгіївна, Ненова Марія Петрівна, Бараган Галина, Михайлова Лідія Михайлівна та багато інших.

У виноградарстві чесно та сумлінно працювали бригадири: Георгієв Василь Іванович, Чевдар Микола Дмитрович, Ніколова Марія Дмитрівна, Нодова Стефаніда Іванівна, Рудницький Дмитро Дорофійович.

Бригадири тракторної бригади у виноградарстві були Вакаренко Василь Миколайович, Бошков Георгій Андрійович, Стоянов Віктор Миколайович.

Виноградарству приділялася велика увага, багатьох людей вже немає, але їхню роботу довго пам’ятатимуть.

Про свої спогади розповідає мешканка села Ірина Георгіївна Данева, завідувачка сільського музею імені Христа Ботєва.

– Згадуються роки, коли нас возили автобусами на виноградні плантації, це були 90-ті роки. Ми, учні школи, із задоволенням їздили на виноградники. Краще було попрацювати фізично, аніж вчитися, вважали ми. Тоді було модно тримати чуб і чубчик на бік, тому що не всі мали можливість придбати лак для волосся, але виноградний сік його замінював. На виноградниках ми співали пісні, згадували уривки із фільмів, загравали з молодими хлопцями. В обідню перерву пекли хліб на багатті, виходили смачні грінки. Безтурботний час був. Раділи життю і мріяли про світле майбутнє. Нині кількість виноградників зменшилася на полях, але у будинках молоді господарі намагаються придбати різні сорти винограду. Я вже 4-й рік займаюся вирощуванням винограду, це трудомісткий процес, що вимагає великого старання та інтересу до цієї цікавої справи, а також правильного догляду за виноградом, особливо напровесні. У цьому мені допомагають фахівці. За що я вдячна всім їм, за їхню працю та знання. Для того, щоб отримати хороший результат, потрібен час, здоров’я і, звичайно, мир на землі і чисте небо над головою.

 

Валерій Коптелець

 

 

Залиште відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.